Hoppa till huvudinnehåll

Vår formgivare

Bruno Mathsson

Med sin exceptionella design och sitt fokus på komfort och kvalitet har Bruno Mathsson skapat möbelklassiker som uppskattas av generationer. Utan att överdriva kan man tryggt påstå att Bruno Mathsson har varit den formgivare som påverkat modern svensk möbeldesign allra mest.

Bekvämt sittande är en konst. Men det borde inte vara det. I stället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan skicklighet att sittandet i dem inte behöver vara en konst.

Bruno Mathsson

Bruno Mathssons berättelse

Det är svårt att föreställa sig var svensk design skulle vara idag utan arkitekten och formgivaren Bruno Mathsson. Mathsson ansågs av många vara en av 20-talets största möbeldesigners och hjälpte till att skapa svensk modern stil och influerade generationer av formgivare med betoning på komfort och kvalitet. Han föddes i Värnamo 1907 och det stod tidigt i livet klart att han skulle staka ut sitt eget öde. Han var friskvårdsentusiast och vinterbadare och tillbringade en stor del av året utomhus i en specialbyggd säng. För att klara av kylan bar han en mössa som han fodrade med ballongsilke. Hans kärlek till naturen har direkt påverkat hans design. Han gillade att använda naturmaterial som linne, läder och trä. I Mathssons design hittar man inte så många räta vinklar. Istället formades hans organiska kreationer noggrant för att passa människokroppen. För att skapa den perfekta kurvan för en stol satt han i en snödriva och studerade den form hans kropp lämnade efter sig.

INTERAKTIONEN mellan hans möblering och människorna som använder dem var fortsatt viktig under hela hans karriär. Mathsson och Eric Ljung från DUX träffades på 1950-talet och blev vänner. Mathsson och DUX inledde ett nära och kreativt partnerskap på 1960- och 1970-talen. Mathsson ägnade mycket av sin tid åt forskning och utveckling. Han kallade det ”sittmekanismen.” Det resulterade i möbler skapade med ett kompromisslöst engagemang för form och funktion. På DUX har vi haft äran att producera våra Jetson-, Pernilla-, Karin- och Ingrid-stolar sedan 1969. Idag är de kända över hela världen för sin exceptionella elegans och komfort. "Möbler måste tillverkas med sådan skicklighet att det inte alls krävs någon färdighet att sitta i dem," förklarade Bruno Mathsson. Fasthållandet av detta uttalande resulterade i en rad ikoniska möbler som kommit att älskas i generationer.

1907
Bruno Mathsson föds i Värnamo.

1930
Mathsson presenterar en barockstol på en utställning i Värnamo och får stipendium. Han spenderar pengarna på att resa till Stockholm där han hämtar inspiration.

1937
Mathsson gör sin internationella debut i den svenska paviljongen på Paris Expo. Begreppet Swedish Modern myntas.

1944
Mathsson formger stolen Pernilla, uppkallad efter journalisten Pernilla Tunberger.

1948–49
Mathsson och hans fru Karin reser till USA där de träffar Charles och Ray Eames, Hans och Florence Knoll, Marcel Breuer och Frank Lloyd Wright.

1966
Jetson tillverkas i en unik design med fjädrande sits.

1969
Stolen Karin lanseras och blir en omedelbar succé.

1984
Bruno Mathsson Award instiftas

DUX-möbler formgivna av Bruno Mathsson

Andra DUX-formgivare