Hoppa till huvudinnehåll

Våra formgivare

CLAESSON KOIVISTO RUNE

Claesson Koivisto Rune är ett svenskt arkitektsamarbete grundat i Stockholm 1995 av Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Samarbetet började som en arkitektbyrå men har sedan dess utvecklats till ett internationellt känt, multidisciplinärt kontor med lika stort fokus på arkitektur som design.

DUX är det finaste möbelmärke Sverige har gett upphov till. Man har fått ett internationellt erkännande som annars bara är förbehållet ett fåtal av de främsta italienska varumärkena.

Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune

Berättelsen om Claesson Koivisto Rune

MÅRTEN CLAESSON, EERO KOIVISTO OCH OLA RUNE blev vänner för snart 30 år sedan när de träffades på Konstfack i Stockholm. 1995 öppnade de ett arkitektkontor. Idag är Claesson Koivisto Rune en världsberömd arkitektur- och designstudio. De senaste Claesson Koivisto Rune-projekten omfattar ombyggnad av en bankbyggnad för att skapa ett boutiquehotell i Tokyo, renovering av magnifika Grand Hotel Terminus i Bergen, Norge, och design av en rad exklusiva trämöbler som tillverkas för hand i Japan.

Formgivarna gjorde sin debut för DUX 2017 med Claesson Koivisto Rune Collection. Med inspiration från internationella influenser har de en elegant design som passar perfekt ihop med Bruno Mathssons DUX-ikoner, några av 20-talets mest klassiska möbler. "Det är smickrande att vara en del av ett så fantastiskt företag. Dessutom har vi själva belönats med Bruno Mathssonpriset för 2015", säger Ola Rune. I denna kollektion ingår fåtöljen Anita, som beskrivs som ”Nordisk i det avseendet att den är tillverkad i trä.” "Eftersom ramen är ribbad är den på ett vis en karmstol i form av en pinnstol. Den drar inte ut så mycket volym ur rummet och den halvcirkelformade formen gör den lättplacerad", säger Mårten Claesson.

"Dessutom är den lite bredare och lägre än andra fåtöljer. Inte så smal och hög, utan mer horisontell", fortsätter Eero Koivisto. Sittdynorna är försedda med DUX berömda spiralfjädrar för ökad komfort. Bordet Lunaria är tillverkat av vaxoljad ask med en oregelbunden yta som påminner om månen. Det passar väldigt bra till Anita fåtölj. Den eleganta och lyxigt avkopplande soffan Alicia är tillverkad i delar som kan kombineras på många olika sätt. Sockeln är tillverkad med DUX unika spiralfjädersystem.

"Denna teknik har gjort det möjligt för oss att skapa en soffa som är bekvämare än någon annan soffa någonstans i världen och det är ganska häftigt! Du sitter inte på den som i en vanlig möbel med stoppning. Denna möbel fjädrar alltid tillbaka." "Det är verkligen en form av skulptur," säger Mårten Claesson. Claesson Koivisto Rune har vunnit många priser under det senaste decenniet. Förutom det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset har studion utsetts till Elle Decorations Designer of the Year (2011), Furniture of the Year (2012) och Bedroom Product of the Year (2018) och till Designer of the Year och Best Seating (2014) av Elle Decor Italia. Det är den första studion som tilldelas den internationellt respekterade Red Dot Design Award i inte mindre än fem kategorier, inklusive arkitektur.

DUX-möbler designade av Claesson Koivisto Rune

Andra DUX-formgivare