Hoppa till huvudinnehåll

Vägen mot lång livslängd

Det är dags för oss alla att kräva mer av företagen vi stödjer och produkterna vi köper – både för vår hälsas och för miljöns skull. 

Alla vill vi helst ha ett så bekvämt liv som möjligt. Många av dagens människor har en hektisk livsstil med fullspäckade scheman. Därför är det inte konstigt att alltfler börjar handla online istället för att gå till en fysisk butik. Men är denna bekvämlighet verkligen något som gagnar oss eller planeten på lång sikt? När man beställer online förlorar man möjligheten att prova och uppleva produkten innan man köper den. Returpolicyer med fri frakt är ett sätt att lösa detta problem på, men en ofta förbisedd aspekt av många returpolicyer är vad som händer med en vara när den väl har returnerats.

I en rapport publicerad i Wall Street Journal konstaterar man att ”vissa detaljhandlare tycker det är billigare att kassera returnerade varor." Ibland, exempelvis för madrassåterförsäljare, finns det en lagstadgad skyldighet att kassera returnerade produkter på grund av hälso- och hygienskäl. Så även om det där prova-på-i-100-nätter-erbjudandet kan verka frestande vid första anblicken, kan du genom att titta en gång till avslöja det bakomliggande miljöskadliga slöseri som erbjudandet kan medföra.

Mattress Recycling Council uppskattar att cirka 15–20 miljoner madrasser och resårmadrasser kasseras varje år enbart i USA, där varje enskild madrass kräver ett utrymme på 40 kubikfot eller mer i deponin (soptippen). En siffra som förväntas öka på grund av det ökade antalet madrassåterförsäljare som har med långa prova-på-erbjudanden hemma och utökade returpolicyer. Ett stigande antal madrasser som hamnar i våra deponier innebär att skadliga kemikalier läcker ut i miljön runtom vilket i sin tur innebär högre skatter på grund av saneringsinsatserna som krävs efteråt. Det är inte särskilt svårt att föreställa sig vilken effekt den här typen av slöseri har på klimatet.

Hälsan hos människan är nära kopplad till miljön. Därför blir klimatföroreningar inte bara skadliga för miljön utan även för vår hälsa. Vi lär oss hela tiden mer om hur exponering för gifter i vår miljö och i mycket av det omger oss med i vår vardag kan vara skadliga för vår hälsa och vårt välbefinnande. I madrassbranschen är det viktigt att de produkter vi erbjuder främjar hälsan inte bara genom att hjälpa dig att uppnå en återhämtande djupsömn, utan också genom att enbart vara gjorda av sunda kvalitetsmaterial. Detta samtidigt som man tar hänsyn till produkternas totala miljöpåverkan.

På DUX anser vi att ansvaret börjar med produktens integritet. Vi bryr oss om livslängden hos våra produkter, faktum är att vi faktiskt är besatta av den. Detta eftersom den är kopplad till vår hälsa, till varje produkt vi säljer och den långsiktiga hälsan för vår planet. DUX-sängens innovativa design tar hänsyn till alla variabler i denna ekvation.

De flesta känner till att DUX-sängen utformats för att ge ett oslagbart ergonomiskt stöd för en djupare och mer återställande sömn. Något som är mindre känt är vårt starka ställningstagande för miljön. Först och främst är vi stolta över vår STANDARD 100 by OEKO-TEX®-certifiering. STANDARD 100 by OEKO-TEX® är ett oberoende test- och certifieringssystem för textilråvaror i alla olika steg i produktionskedjan, ända till färdiga slutprodukter. När du väljer DUX kan du vara säker på att du sover i en säng som uppfyller högt ställda humanekologiska krav och därmed är garanterat fri från skadliga ämnen som hälsofarliga toxiner och kemikalier.

Dessutom har DUX-sängen en innovativ design och är uppbyggd av anpassningsbara komponenter. Olika benhöjder och -modeller kan skruvas fast direkt på sängramens undersida som är gjord av långsamväxande svensk furu. Vår bäddmadrass är inte fastsydd i sängen utan har en dragkedja som gör att du kan komma åt Pascal-systemets kassetter, och de dubbla fjäderbottnarna fungerar oberoende av varandra. Dessa anpassningsbara komponenter är utbytbara och vissa kan även uppgraderas. Resultatet är en säng som inte bara kan uppdateras när den visar tecken på slitage, utan också förbättras för att främja hälsan ytterligare vid lansering av nya tillbehör och tekniska innovationer.

Vår innovativa förnybara design innebär att DUX-sängen kan vara den sista sängen du någonsin behöver skaffa dig. Faktum är att i Sverige går DUX-sängar ofta i arv från generation till generation. Anpassning och innivation i kombination med material av högsta kvalitet resulterar i en säng som är gjord för att hålla länge. Och det är ju trots allt så att ju längre våra sängar håller, desto färre hamnar på soptippen.

Gör ett informerat val om den möbel du tillbringar en tredjedel av ditt liv i. Hitta en butik och upplev skillnaden med DUX.

Läs mer