Hoppa till huvudinnehåll

Sovande rengöring

I en nyligen genomförd studie av Maiken Nedergaard, som bland annat är verksam som professor i neurologi vid University of Rochester, har man identifierat ett system som rensar hjärnan från skadliga avfallsprodukter.

Studien, publicerad i tidskriften Science, visar att det glymfatiska systemet, ett unikt system som rensar hjärnan från skadliga produkter primärt är aktivt under sömnen.

Lymfsystemet som ansvarar för att rensa bort cellernas avfallsprodukter i resten av kroppen sträcker sig inte till hjärnan. Istället pumpar hjärnan ryggmärgsvätska genom hjärnans vävnader och spolar sedan ut avfallsprodukterna till cirkulationssystemet. Där når det så småningom det kardiovaskulära systemet och till slut levern.

Det är viktigt att avfallsprodukter från hjärnan rensas bort i tid. Om avfallsprodukterna får ackumuleras eller blir kvar i kroppen för länge blir de giftiga och skadar eller dödar celler. Hjärncellerna är extra känsliga och många neurologiska tillstånd som Parkinsons, Huntingtons och ALS är kopplade till hjärncellsskador orsakade av metabola avfallsprodukter. Alzheimers sjukdom kännetecknas till exempel av att den metabola avfallsprodukten beta-amyloid klumpar ihop sig och bildar plack vilket leder till demens.

Läs hela studien

Läs mer