Hoppa till huvudinnehåll

Smärta i halsryggen & hur du lindrar den

Smärta i halsryggen kan hindra dig från att ägna dig åt aktiviteter du annars älskar. Låt inte smärta i halsryggen påverka ditt liv negativt. Identifiera den bakomliggande orsaken och ta itu med den så att du kan leva livet fullt ut. Nedan finns en lista över några vanliga orsaker till smärta i halsryggen samt några metoder för att hantera dem.

Vad orsakar smärta i halsryggen?

Problem med leder eller diskar

Smärta i halsryggen kan orsakas av skador eller förslitning som diskbråck, diskfrakturer eller degenerativ disksjukdom. Dessutom kan lederna som förbinder revbenen med ryggraden bli irriterade eller skadas. En läkare kan hjälpa dig att avgöra om led- och diskbesvär orsakar smärta i halsryggen.

Muskelirritation

Det finns stora muskelgrupper i halsryggen som länkar samman skulderblad, bröstkorg osv. Dessa muskler bidrar ofta till värk hos många och kan lätt skadas eller överansträngas av många typer av aktiviteter. Även om du inte ägnar dig åt intensiv träning som kan påverka halsryggen, kan spänningar lätt lagras i axelområdet, vilket kan leda till smärta i halsryggen. Ofta kan dålig hållning irritera musklerna i halsryggen, till exempel att hänga över skrivbordet, sova i en säng som inte ger stöd eller använda kuddar som är för fasta eller för mjuka.

Vem riskerar att få ont i halsryggen?

Alla kan få ont i halsryggen, men idrottare löper något större risk att skada halsryggen eller axlarna. Även om axelskador oftast uppstår i lederna mellan axlarna och armarna är det möjligt att även stuka, överanstränga eller överbelasta de stora muskelgrupperna i halsryggen under intensiva övningar som rodd, fotboll, brottning med mera.

Hur behandlas smärta i halsryggen?

Massage eller behandling med värme/kyla

Om smärtan i halsryggen är relativt lindrig kan en effektiv massage ge stor lindring. Du kan också prova att använda kyl- och/eller värmedynor (det kan vara extra bra att växla mellan dessa) för att lindra muskelirritation och svullnad. Även receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Men enbart dessa metoder är inte alltid tillräckligt för att lösa de underliggande problemen som orsakar smärta i halsryggen.

Sjukgymnastik och/eller kirurgi

Om du lider av en specifik åkomma, en skada eller en sjukdom som orsakar smärta i halsryggen kan läkaren rekommendera en operation som följs av sjukgymnastik eller enbart sjukgymnastik. En sjukgymnast kan hjälpa dig att återhämta dig från skador och led- eller diskförslitningar och förhindra nya skador genom att stärka halsryggen.

Eliminera stressfaktorer och byt ut möbler som inte ger stöd

Om något i ditt liv vållar dig väldigt mycket negativ stress, oavsett om det handlar är på jobbet eller hemma, bör du göra vad du kan för att komma till rätta med det. Överväg om ett nytt jobb eller en ny befattning inom företaget skulle kunna hjälpa dig att förbättra balansen mellan jobb och fritid eller hitta sätt att frigöra mer tid för ta hand om dig själv. För de flesta av oss tenderar spänningar att lagras i halsryggen – nedanför nacken och mellan skulderbladen. En sänkt stressnivå kan inte bara få spänningar att försvinna utan också medföra en fysisk och psykisk frigörelse som möjliggör högre produktivitet på arbetet och större glädje på fritiden.

Smärta i halsryggen kan också förvärras av oergonomiska möbler till exempel skrivbordet, skrivbordsstolen eller andra möbler hemma. Om du har sömnproblem eller vaknar med ont i halsryggen är det sannolikt sängen som bär skulden. Du tillbringar ungefär en tredjedel av ditt liv i sängen – du är skyldig dig själv att göra ordentligt research och investera i en madrass som ger din kropp och ryggrad stöd i en naturligt avslappnad position för en riktig djupsömn som ger återhämtning.

DUX-sängen är utformad för att bidra till att lindra alla typer av ryggsmärtor, inklusive smärta i halsryggen. Om du har ont i halsryggen kanske du också vill utforska DUX kuddar och den innovativa fjäderfyllda innerkudden DUX Xleep. Det kontinuerliga stödet från DUX kuddar och madrasser kan hjälpa dig att få den vila du behöver för att vakna pigg och utvilad. Även om du har ont i halsryggen på grund av en kronisk sjukdom, kan DUX-sängens tryckfria stöd lindra smärtan och ge dig bättre sömnkvalitet. DUX-sängen finns i  butiker världen över.

Läs mer