Hoppa till huvudinnehåll

Smärta i bröstryggen & hur du lindrar den

Bröstryggen, ovanför ländryggen och nedanför nacken, kan göra ont av olika skäl.  Smärta i bröstryggen beror som regel inte på något allvarligare ryggradsproblem. Smärta i bröstryggen kan dock orsakas av en mängd vardagsaktiviteter eller allvarligare tillstånd eller sjukdomar. Läs mer om några av de vanligaste orsakerna, riskfaktorerna och behandlingarna för smärta i bröstryggen nedan.   

Vad orsakar smärta i bröstryggen?

Skador

Även om vi försöker undvika skador är de en av de vanligaste orsakerna till smärtor i bröstryggen. Skador kan vara allt från diskbråck, muskelbristningar eller allvarligare frakturer. Bröstryggraden är extremt stark och motståndskraftig eftersom den är uppbyggd för att fungera som stöd för överkroppen och de inre organen. Om du har ont i bröstryggen är det mycket troligt att det beror på ett fysiskt eller externt trauma i detta område av ryggen.

Åkommor eller sjukdomar

Smärta i bröstryggen kan också orsakas av en mängd olika tillstånd eller sjukdomar. Sjukdomar som artros och degenerativ disksjukdom orsakar ofta smärta i den här delen av kroppen. Smärta i bröstryggen kan dessutom vara ett symtom på gallblåsesjukdom och till och med hjärtinfarkt (detta symtom är vanligare hos kvinnor). Om du känner plötslig och ihållande smärta i bröstryggen i mer än några minuter i taget ska du omedelbart uppsöka sjukvården.

Dålig hållning

Har du ett arbete som gör att du sitter hopkurad framför datorn dagarna i ända? Eller har du svårt att hitta en bekväm ställning när du sover och vrider och vänder på dig för att försöka hitta en sovställning som är bekväm? Dålig hållning dagtid eller när du sover kan ge dig smärtor i bröstryggen som kan vara svåra att åtgärda om du inte på något vis ändrar dina vanor eller byter miljö.

Vem riskerar att drabbas av smärta i bröstryggen?

Nästan alla kan drabbas av smärta i bröstryggen. Den här typen av ryggsmärta är mindre specifik för tillstånd som graviditet, som mer medför en belastning för ländryggen. Men i likhet med ryggont i allmänhet kan även smärta i bröstryggen bli vanligare ju äldre du blir.

Hur behandlas smärta i bröstryggen?

1. Ta itu med smärtan

Om smärtan i bröstryggen inte är särskilt svår eller konstant kan du prova att lindra den med värme eller kyla. Värmedynor lindrar stelhet och ömhet, medan ispack kan bidra till att dämpa svullnad. Du kan också prova receptfria smärtlindrande läkemedel (se till att följa anvisningarna på förpackningen). Om smärtan kvarstår är det dock dags att kontakta sjukvården.

2. Identifiera den underliggande orsaken

En läkare, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kan hjälpa dig att identifiera vad det är som orsakar smärtan i bröstryggen. Din läkare kan remittera dig till en specialist som kan diagnostisera eller åtminstone eliminera vanliga orsaker till smärta i bröstryggen. Om läkaren ger dig en definitiv förklaring till smärtan kan ni tillsammans utarbeta en behandling som kan bidra till att avhjälpa problemen och lindra smärtan.

3. Sjukgymnastik

En sjukgymnast kan hjälpa dig genom att rekommendera övningar som bidrar till att stärka försvagade ryggmuskler. På så vis kan du förhindra framtida skador eller överbelastningsorsakad stress.

4. Eliminera sådant som motverkar god hållning

De möbler du använder mest ska ge så bra ergonomiskt stöd som möjligt. Investera i en bra kontorsstol på jobbet och experimentera med konfigurationen på ditt skrivbord och din dator för att hitta en lösning som gör att du kan ha en bra arbetsställning. Om du sjunker ner i din gamla soffa tills hakan nästan nuddar bröstet är det dags att skaffa en ny soffa. Och om du vaknar med smärta i bröstryggen är det dags att börja titta efter ny säng.

Även om du vet att smärtan i bröstryggen beror på en degenerativ disksjukdom eller artros, kan en säng som ger mer stöd lindra trycket på ryggraden, låta musklerna slappna av, stimulera blodcirkulationen och ge dig den vila du så väl behöver. DUX-sängen är utformad för att ge ett kontinuerligt, tryckfritt stöd, hela natten – varje natt. En säng på DUXIANA kan lindra smärtan i bröstryggen och fungera som ett hjälpmedel som stöder de behandlingsalternativ som din läkare rekommenderar för den underliggande orsaken.

Läs mer