Hoppa till huvudinnehåll

Klä ditt rede med ejderdun

”Varje år tillverkas fler Lamborghinis än ejderdunstäcken.”

Ejderdun är en typ av dun som saknar motstycke. Ejdern är en skyddad art och därför skördas endast dun som ruvande honor har ruggat naturligt. De ruvande honorna (ådorna) ruggar det ultrafluffiga dunlagret från sina mjuka magar så att värmen från deras kroppar ska kunna överföras direkt till äggen de ruvar. När de ruvande honorna lämnar sina bon för att äta, byter utbildade skördearbetare försiktigt ut det ruggade dunet och ersätter det med halm.

Man behöver skörda dun från mer än 60 bon för att samla ihop tillräckligt med dun för enbart ett täcke, vars dunhalt i genomsnitt kommer att väga strax under 1 kg. Den årliga avkastningen vad gäller ejderdun världen över är ca 2 300 kg – vilket kan jämföras med att tiotusentals ton gåsdun produceras varje år.

Varje år tillverkas fler Lamborghinis än ejderdunstäcken”, berättar Michael de la Place, expert på ejderdun och grundare av det St. Genéve, ett företag specialiserat på lyxiga bäddtextilier. ”Ejderdun är täckenas absoluta höjdpunkt – ingenting annat kommer ens i närheten." En trösterik tanke för de som kräver det bästa, i det här fallet DUX Super King-vintertäcket med sidenöverdrag som kostar 11 665 euro.

Som ordförande för Downmark, en ideell organisation som rapporterar om dunindustrin, är det inte konstigt att Michael de la Place brinner för ejderdun. DUX drar nytta av hans ovanliga expertis – han samarbetar med oss om en rad olika produkter, bland annat utformningen av våra täcken, lakan och kuddar. Hans encyklopediska kunskaper om dun och bomull gör att han designar produkter som är exceptionellt effektiva.

”När det gäller isoleringsmaterial är det så att ju mindre luftfickor, desto högre isoleringskvot", förklarar de la Place. Ejderdunsfiber är exceptionellt tunna, tjockleken utgör endast en bråkdel av ett mänskligt hårstrå. Fibrerna sitter ihop naturligt och bildar en supermjuk massa, men med betydligt lägre vikt än andra dun. ”Ejderdun är dubbelt så fint som gåsdun, vilket gör det mycket varmare på vintern. Och på sommaren andas det bättre, så det är svalare." Du läste rätt – ett täcke av utmärkt kvalitet håller din kroppstemperatur konstant oavsett rumstemperatur, och därför ska du använda ett ejderdunstäcke året runt.

Kallt klimat ger varma täcken

Ejdern häckar i norra Europa och tillbringar större delen av sitt liv i haven runt polcirkeln. Dunets otroliga isolerande egenskaper skyddar dem bokstavligt talat mot förfrysning – vintertemperaturerna i Nordatlanten kan sjunka under noll grader Celsius och det är bara salthalten som gör att havet inte fryser till is.

De flesta ejdrar häckar på Island och skörden av ejderdun är ett isländskt yrke med tusen år på nacken. Även om ejdrar är vilda har de blivit så vana vid människor att vissa till och med kan bli tolerera att bli klappade när de ruvar i sina bon.

Nyligen genomförda studier har bekräftat att vare sig ådorna eller deras ägg skadas vid dunskörden. Faktum är att ett växande antal skördearbetare är ekovolontärer som stöder ställen för viltrehabilitering för de ejdrar vars dun de samlar in. Det är också värt att notera att ejderdun är det enda dun som samlas in på detta sätt – allt annat dun är en biprodukt från fågelköttsindustrin.

Äkta vara

På grund av bristen och det höga priset har falska ejderdunstäcken tagit sig in på marknaden. Men de la Place har ett enkelt test för att avgöra om ett täcke innehåller ejderdun eller inte. ”Eftersom ejderdun hänger samman, lyfter du bara upp ett hörn på täcket, fattar tag i dunet inuti och försöker dra isär det", förklarar de la Place. Om det känns lite som kardborreband som häftar samman vet du att det är ejderdun."