Hoppa till huvudinnehåll

Hydrera kroppen för en god sömn

Det här är ett utdrag från Life, Awakened – en serie filmer och artiklar som hjälper dig få bättre kontroll över sömnen och uppnå en aktiv och hälsosam livsstil.

Förutom motion och goda kostvanor ärexperterna överens om att sömn är lika grundläggande för idrottarens hälsa och prestationsförmåga. Men studier visar att förutom aspekter som rumstemperatur och ljus från elektronik, inverkar även hydrering när det gäller att få en god sömn som ger återhämtning. Enligt National Sleep Foundation kan vätskebrist försämra sömnen och leda till att du känner dig seg och lättirriterad under dagen.

"Även minimal uttorkning gör att du sover lättare”, tillägger Chris Winter, sömnspecialistläkare i Charlottesville, Virginia. Här tipsar han om en optimal tidslinje för hydrering.

1: DRICK ETT GLAS VATTEN DIREKT NÄR DU HAR VAKNAT

”Genom andning förlorar vi en avsevärd mängd vatten under sömnen”, förklarar Winter, som föreslår att vi dricker ett glas kallt eller rumstempererat vatten direkt när vi vaknar. ”Kroppen måste anstränga sig mer för att värma upp vattnet till kroppstemperatur, vilket bidrar till att öka ämnesomsättningen”, tillägger han. För extra energi kan du tillsätta en skvätt citron eller en immunförsvarsstärkande tinktur som Echinacea.

2: NÄR DU HAR VAKNAT – VÄNTA MED KAFFET I TVÅ TILL TRE TIMMAR

På vintern rekommenderar vi att du väntar med koffeinet tills du har gjort ditt träningspass på morgonen, eller åtminstone i några timmar efter att du har vaknat. ”Kaffe har en vätskedrivande effekt och eftersom du redan vaknar med en vätskeförlust efter nattens andning, är det bäst att börja dagen med hydrering med vatten”, säger han. ”Se till att du hydrerar kroppen med vatten före och under träningen", tillägger han. Sedan kan du smutta på ditt morgonkaffe och välja en lättare sort som innehåller mer antioxidanter. ”Efter HIIT-träning gillar jag att brygga något som jag kallar vikingkaffe”, säger Silja Danielsen, modell och receptutvecklare från New York City. ”Jag tillagar den med kollagen och kardemumma, en krydda som underlättar matsmältningen.”  ”Sömnexperter rekommenderar att man inte dricker någon koffeinhaltig dryck flera timmar före läggdags eftersom detta stimulantia kan påverka sömnmönstret negativt i upp till tolv timmar."

3: DRICK VATTEN NÄR DU ÄTER

Det är viktigt att dricka vatten regelbundet, men framför allt i samband med måltider. Forskning visar att detta underlättar matsmältningen och hjälper kroppen att ta upp näringsämnen. Satsa under dagens lopp på att få i dig livsmedel som paranötter och omega 3-rik fiskvilka innehåller näringsämnen som selen och magnesium som bidrar till att främja en god sömn.

4: PROVA EN GYLLENE LATTE PÅ EFTERMIDDAGEN

Efter lunchen bör du välja en koffeinfri dryck eftersom koffeinet kan stanna kvar i kroppen i upp till sex timmar och göra det svårare att varva ner. Satsa istället på att hydrera kroppen med detta veganska recept. ”Jag gillar att dricka den här drycken på eftermiddagen eller tidigt på kvällen eftersom den ger mig energi men inte hindrar mig från att somna, säger Danielsen. Det här är ett bra val eftersom den är gjord på gurkmeja, en antiinflammatorisk krydda som kan bidra positivt till muskelregenerering. Dessutom kan ”gurkmeja bidra till att sänka kroppstemperaturen och underlätta insomnandet”, framhåller Winter.

5: TA ETT GLAS VATTEN INNAN DU LÄGGER DIG

Benkramp på grund av uttorkning kan störa sömnen och därför är det bra att dricka vätska innan du går och lägger dig. ”Det är en missuppfattning att du vaknar och måste gå på toaletten om du hydrerar kroppen innan du lägger dig”, tillägger Winter. ”Om du inte har någon blåssjukdom är det för det mesta externa stimuli som väcker dig, som att det är för varmt i rummet. Sedan, eftersom du redan är uppe, känner du ett behov av att gå till toaletten."

Klicka här för receptet på gyllene latte

Optimal hälsa är en liksidig triangel av kondition, näring och sömn. Dessutom har DUXIANA inlett en rad samarbeten för att erbjuda dig en rad produkter som hjälper dig att prioritera denna triangel och optimera dina resultat. Läs alla artiklar på Furthermore här och gör dig redo för ett uppvaknande.

Läs mer