Hoppa till huvudinnehåll

Vad dina drömmar verkligen betyder

REM-sömnen hjälper dig att förstå dig själv bättre.

Dessutom presenterar DUXIANA Life, Awakened – en serie filmer och artiklar som hjälper dig få bättre kontroll över sömnen och uppnå en aktiv och hälsosam livsstil.

”Förutom att sova gott vill man ha bra drömmar”, säger Rubin Naiman, fil. dr, biträdande professor i medicin på Center for Integrative Medicine vid University of Arizona i Tucson. ”Människor som inte drömmer bra är psykiskt förstoppade och det kan bidra till tillstånd som depression och ångest i vardagen."

På många sätt är REM-sömnen ,då flertalet drömmar infaller, den bästa tiden för hjärnan att bearbeta minnen och gräva sig in i psyket. Även om kopplingen inte är helt klarlagd hänger människans drömmar starkt ihop med vår emotionella hälsa.

Med rätt strategier kan du dra nytta av vad drömmar har att erbjuda och använda dem för att förbättra din prestationsförmåga, lösa problem och mycket mer. Det beror på följande:

De hjälper dig att bearbeta dina känslor. 

Se REM-sömnen som ett gratis behandlingstillfälle. ”De upplevelser som vi inte bearbetar när vi är vakna bearbetar vi under REM-sömnen”, säger Naiman och tillägger att ungefär två tredjedelar av människors drömmar nattetid innehåller negativa känslor som rädsla eller ångest. Det är sunt: Det betyder att du bearbetar känslor eller händelser som du kanske har ignorerat under dagen.

Drömmar är ett omedvetet sätt för en person att bearbeta saker i sin hjärna. Förutom att ha drömmar har det också varit kopplat till bättre psykisk hälsa att komma ihåg dem.

Dra fördel av drömmarna:

För att främja din förmåga att komma ihåg dina drömmar kan du köpa en dagbok och som du lägger bredvid sängen. Försök att minnas din senaste dröm när du vaknar. När du tror att du har fått grepp om en del av den ska du omedelbart skriva ner det du minns. Inom sju till tio dagar bör du börja minnas dina drömmar oftare.

Du kan också överväga att rådfråga din läkare om att ta B6-vitaminer: I en ny studie från University of Adelaide i Australien fann man att deltagarna kom ihåg sina drömmar bättre om de tog 240 milligram innan de gick och lade sig.

Drömmar ger dig möjlighet att tänka utanför ramarna.

Dra fördel av drömmarna: 

Människor får ofta aha-upplevelser när de dåsar. ”Drömmar struntar i all logik och hjälper oss att tänka utanför ramarna istället för att upprepa samma sak om och om igen”, säger Deirdre Barrett, fil. dr och biträdande professor i psykologi vid Harvard Medical School i Boston. Hon har pratat med flera idrottare som har hittat sätt att förbättra sin prestationsförmåga när de sover, som en tennisspelare som (bokstavligt talat) drömt fram ett bättre sätt att serva.Träna på dröminkubation, vilket Barrett beskriver i sin bok The Committee of Sleep. Skriv ned ditt problem innan du går och lägger dig, visualisera det och säg samtidigt att du vill lösa problemet medan du sover. När du vaknar kan du ägna några minuter åt att reflektera över din dröm. (Ha penna och papper nära till hands om du skulle vakna med en aha-upplevelse.) När Barrett bad högskolestudenter att lösa personliga problem i sömnen var det ungefär hälften av dem som hade drömt om problemet och av dessa upplevde majoriteten att deras drömmar erbjöd en lösning.

Drömmarna varnar dig för eventuella hälsoproblem. 

De episoder som spelas upp under sömnen kan göra att dolda hälsoproblem hamnar i fokus. ”När vi drömmer får vi en del sinnesintryck som ignoreras under dagen då vi har fokus på annat”, förklarar Barrett.

Forskare har upptäckt att många kvinnor drömmer om bröstcancer innan de får diagnosen. Studier visar också  att sömnstörningen RBD (rapid eye movement sleep behaviour disorder), som tar sig i uttryck i att patienten saknar muskelparalys och därför lever ut sina drömmar i rörelser (ibland både intensivt och våldsamt), är en tidig prediktor för degenerativa sjukdomar som Parkinsons och demens.

En annan avhandling som publicerades i Sleep Medicine visar att personer med sömnapné ofta har mardrömmar av kvävning. Hos 91 procent av patienterna försvann dessa när de började använda en CPAP-maskin (Continuous Positive Airway Pressure, ett hjälpmedel för andning).

Drömmar kan dock inte sia om framtiden. ”Det är mer som ett tidigt varningssystem, ett sätt att se upp för eventuella problem som senare kan verifieras, eller inte, i den vakna tillvaron”, säger Kelly Bulkeley, fil. dr och chef för Sleep and Dream Database.

Dra fördel av drömmarna: 

Drömmens betydelse kan vara mer metaforisk än bokstavlig. ”Kanske måste du gräva lite djupare för att ta reda på vad cancern i dina drömmar betyder för dig", säger Naiman. ”När du utvecklar en vana att regelbundet vara observant på dina drömmar kommer du att kunna förstå vad de betyder." Du bör söka vård om du lider av RBD eller om dina drömmar har fått dig att upptäcka ett problem. Om dina drömmar anspelar på något särskilt hälsoproblem kan det kanske vara dags att boka in det där besöket hos hudläkaren som du har skjutit upp så länge.

Optimal hälsa är en liksidig triangel av kondition, näring och sömn. Dessutom har DUXIANA inlett en rad samarbeten för att erbjuda dig en rad produkter som hjälper dig att prioritera denna triangel och optimera dina resultat. Läs alla artiklar på Furthermore här och gör dig redo för ett uppvaknande.

 

Läs mer