Hoppa till huvudinnehåll

Myten om den hårda sängen

Vill du veta varför du har fått höra att det är bra för dig att sova i en fast säng? Historiskt sett tillverkades madrasser av material som skulle komprimeras. Detta fick madrasserna att svikta på mitten och gjorde att människor tvingades sova som i en hängmatta. Föga förvånande klagade många på rygg- och nacksmärtor. När de sökte hjälp fick de rådet att lägga en bräda under madrassen för att få stöd. Därmed föddes myten om den hårda sängen.

Till följd av detta råder det en utbredd missuppfattning hos många av dagens madrassköpare att fast är samma sak som stödjande. En för hård säng tvingar tyvärr kroppen att anpassa sig efter den, fast det borde vara tvärtom, sängen ska anpassa sig efter kroppen. En fast säng skapar inte bara tryckpunkter som kan hämma cirkulationen, utan gör det också praktiskt taget omöjligt få ryggraden i en rät linje.

En för hård madrass gör att dina axlar och höfter inte sjunker ner. På så vis motarbetar den kroppen, gör att axlar och höfter böjs inåt och tvingar in ryggraden till en onaturlig position. Detta tryck kan skapa ett intensivt tryck mot ländryggen, särskilt den del av ländryggen där ryggraden möter bäckenet.

Omvänt ger en för mjuk madrass inte tillräckligt stöd. Din kropp hamnar i en hängmatteposition vilket gör att dina axlar och höfter kläms ihop, vilket resulterar i en böjd ryggrad. Precis som med den fasta sängen bidrar krökningen till tryck på ländryggen och kan göra att musklerna förblir spända hela natten för att försöka skydda ryggraden.

Välkommen till den legendariska DUX-sängen från Sverige. Målet med alla DUX-sängar är att se till att ryggraden hamnar i rät linje med nacke och huvud för att lindra ryggsmärtor och uppnå en jämn viktfördelning för en optimal cirkulation. Varje komponent är utformad för att ge en korrekt sovställning. En sådan är bara möjlig om din säng följer och stödjer din kropp från topp till tå på ett sätt som gör att ryggraden vilar i en naturlig position, lätt vinkelrätt i förhållande till höfter och axlar. Det enda sättet som ryggen kan slappna av på är när ryggraden får stöd i den här ställningen.

Och eftersom det inte finns någon kroppstyp som är den andra lik har DUX-sängen flera funktioner som gör att du kan anpassa graden av stöd vid axlarna, ryggen och benen baserat på din kroppstyp, behov och preferenser. Detta gör det möjligt för två personer med mycket olika kroppstyper att anpassa respektive sida av sängen. Och om dina behov förändras med tiden på grund av graviditet, skada eller ålder kan du anpassa din säng därefter.

Med en DUX-säng behöver du inte längre kompromissa med komforten.

Känn skillnaden

Det finns inget bättre sätt att uppleva DUX-sängen än att prova den i verkligheten. Låt sängen övertyga dig. Hitta närmaste butik och upplev sängen själv.

Hitta butik

Läs mer