Hoppa till huvudinnehåll

LEVANDE IKONER FRÅN DUX

En utställning kuraterad av Pernille Vest

DUX presenterar utställningen Living Icons i samband med årets upplaga av 3DaysofDesign i Köpenhamn. Inredningsstylisten Pernille Vest har kuraterat utställningen Living Icons på Galleri Mikael Andersen baserad Bruno Mathssons ikoniska möbler.

"Utställningen Living Icons är en hyllning till Bruno Mathssons tidlösa designklassiker designade för DUX. Living Icons bygger på ett samspel mellan föremål av samtida skandinaviska formgivare som både form- och materialmässigt utmanar och speglar Bruno Mathssons ikoniska design, säger Pernille Vest, inredningsstylist och curator för utställningen.

Arkitekten och formgivaren Bruno Mathsson föddes 1907 i Värnamo och är den formgivare som har influerat modern svensk möbeldesign mest. Under 60- och 70-talet hade DUX ett nära samarbete med Mathsson, vilket resulterade i flera av DUX tidlösa designklassiker som; fåtöljer och fotpallar – Ingrid , Jetson , Karin , Karin 73 och Pernilla 69 samt sidobordet Karin .

Bruno Mathsson var en av föregångarna inom den stil som kom att kallas Swedish Modern. Lika klassisk som hans möbler är berättelsen om hur Bruno Mathsson satte sig ner i en snödriva för att skapa den optimala formen för en möbel. Mathssons utgångspunkt för en möbel var alltid kroppens form och mekaniken i sittandet – samspelet mellan möbler och människor.

Som han själv uttryckte det:

"Det ultimata sittandet är en konst, vilket det inte borde vara. I stället ska produktion av sittmöbler ske med sådan konst så att sittandet inte blir en konst."


– BRUNO MATHSSON

LEVANDE IKONER FRÅN DUX
Galerie Mikael Andersen
Bredgade 63
1260 Köpenhamn


Utställningen är öppen under 3DaysofDesign 15–17 juni 2022
Öppettider 10.00-17.00

Besök webbplatsen 3daysofdesign