Hoppa till huvudinnehåll

Innovativ komfort sedan 1926

Nästan ett sekel efter starten fortsätter den svenska sängtillverkaren DUX att leverera komfort genom att förena hantverk och innovation.

Citat: Ben Thomas, Sleeper Magazine

När den svenska chokladtillverkaren Efraim Ljung 1924 reste till Chicago för en affärsresa visste han inte att hans fokus snart skulle skifta från konfektyr till sängtillverkning, något som nu sköts av hans fyra barnbarnsbarn.

Ljung – som led av reumatism och ofta hade svårt att sova – vaknade pigg och utvilad efter en lugn natt på Chicagohotellet, övervann sin nyfikenhet och skar upp madrassen för att se vad som fanns inuti. Innehållet visade sig bestå av ett nätverk av flexibla stålfjädrar och medan Ljung försiktigt sydde ihop tyget lade han detta på minnet.

Från det ögonblicket flyttades hans uppmärksamhet från choklad till madrasser och han började experimentera med stålfjädrar av varierande styrka och elasticitet. Två år senare kom den första DUX-sängen någonsin, med ett innovativt fjädersystem som reagerade på tryck och vikt genom tusentals sammankopplade spiraler. Senare tillämpades samma komfortinriktade förhållningssätt på möbler, där Ljungs son Erik gav liv åt svensken Bruno Mathssons design under 1960- och 70-talen. Bland de plagg som tillverkades finns Jetson och Pernilla 69 kvar i kollektionen i dag och förmedlar en distinkt skandinavisk stil.

Sedan dess har familjen fullföljt Efraims filosofi och byggt vidare på hans idéer om att utveckla produkter som erbjuder komfort, prestanda och lång livslängd. ”Huvudvisionen har alltid varit att producera det allra bästa inom komfort och hantverk”, säger fjärde generationens VD Henrik Ljung på en rundtur i varumärkets fabrik i Sösdala, där ett litet team av hantverkare är sysselsatta med att tillverka stolar och bord för besöksnäring och detaljhandel över hela världen. "Vi är stolta över våra nedärvda metoder", fortsätter Ljung. ”Det betyder dock inte att vi avvisar ny teknik – långt ifrån.”

Tekniklösningar spelar en större roll i Porto, där DUX har tillverkat sängar och stoppning i över 30 år, med hjälp av CAD-programvara och CNC-kapmaskiner liksom att klippa stora mängder tyg för hand. Denna kombination av arv och innovation har lett till lanseringen av branschledande produkter, som en utbytbar bäddmadrass och Pascal-systemet, som består av utbytbara fjäderkassetter som gör det möjligt att justera sängens fasthet efter behov. Det patenterade systemet är uppkallat efter den franske matematikern och vetenskapsmannen Blaise Pascal, och fjädrarna är arrangerade för att passa kroppens tre komfortzoner – axlar, höfter och ben – där varje kassett kan anpassas med hjälp av en mjuk, medium, fast eller extra fast kassett. För hotell innebär detta inte bara att sängarna kan skräddarsys för enskilda gäster, utan ökar även deras livslängd om fjädrarna blir slitna eller börjar svikta, genom att endast en del av systemet kan bytas i stället för hela madrassen. "Vi har utvecklat vårt erbjudande för att möta förändrade kundbehov", förklarar Ljung. ”Idag fokuserar vi mer på hållbarhet och att skydda miljön.”

DUX-produkternas komponentbaserade egenskap, tillsammans med materialen som används för att tillverka dem, bidrar till att bevara planeten genom att skapa en produkt som står sig över tid. Sängbottnarna är till exempel byggda av virke som avverkats i norra Sverige, där bittra kalla vintrar ger en långsam tillväxt, slitstark furu, medan svenskt stål, hevealatex och bomull med hög trådtäthet används för kontinuerlig spiralupprullning, fyllning och stoppning av madrasserna.

Dessa fördelar, utöver den komfort och personanpassning som erbjuds i DUX-sortimentet – från den lågprofilerade DUX 1001 till lyxiga DUX Xclusive med extra svankstödsjustering – har lett till prestigefyllda hotellprojekt som Grand Hôtel Stockholm, samt boutiquehotell som The Audo i Köpenhamn och Pater Noster i hemlandet, där gästerna kan glida iväg under stjärnorna i en skräddarsydd utomhussäng.

"Hotellbranschen är väldigt viktig för oss och vi är stolta över våra samarbeten", säger Kevin Slade – Head of Next Gen. Han avslöjar att koncernen för 14 år sedan till och med öppnade ett eget hotell i Malmö för att få en bättre förståelse för vad det innebär att driva hotellverksamhet. Idag fungerar DUXIANA som en inkubator för idéer och hedrar det förflutna samtidigt som den visar upp framtidens produkter, varav några kommer att presenteras i nummer 106. Håll utkik.

Läs artikeln här

Läs mer